.
Nederland      Banknr:    NL84INGB0004831048
Tel: 0031(0)13 4550295  RSIN:        815469834          ANBI

1 Stichting Neema.

Stichting Neema is in 2005 opgericht.

Bestuur.

De samenstelling van het bestuur ziet er als volgt uit:

Voorzitter: Cees Smulders, secretaris: Thea Bekkers, penningmeester: Matjas Bekkers en lid: Fred Hilkens. De laatste onderhoudt ook de website.

Neema was weer present op Wereldwijd in Loon op Zand om meer naamsbekendheid te krijgen en op de Verenigingendag op de Heyhoefpromonade in Tilburg.

Op de Facebookpagina van Stichting Neema worden regelmatig nieuwtjes geplaatst die goed bekeken worden, evenals op. www.stichting-neema.nl.

Het is niet de bedoeling meer kinderen op te nemen in Baraka. De kinderen die er nu nog wonen worden geholpen tot ze een opleiding hebben afgerond en zelfstandig verder kunnen.

Stichting Neema blijft proberen nieuwe sponsor te vinden voor de dagelijkse kosten voor nog één kind en de kosten voor het onderwijs van een ander kind.
Gelukkig zijn er mensen die een kind volledig “adopteren”.
Via de contacten in Kenia hebben we sponsors in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Dubai en Slowakije.
Alle sponsors worden via een verslag van het werkbezoek op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in Baraka.

Christiane maakt de Duitse vertaling en Enrico neemt, na overleg, de zaken in Kenia waar als hij daar is.
Tevens worden de rapporten doorgestuurd aan de betreffende sponsor.
Dit jaar waren waren bestuursleden in maart/april en november/december op werkbezoek in Baraka.
De kinderen hebben weer genoten van strand en zee met een lunch in ons hotel.
Mr. Masa komt van hetzelfde dorp waar de kinderen wonen.
Hij zorgt altijd voor ze, en komt zelfs als het zijn vrije dag is naar het hotel.
We hebben muziekinstrumentjes meegebracht, zodat het nog leuker wordt om te zingen en dansen.
Stichting Neema is als eerste vermeld door het hotel als goed doel in de brochure voor de gasten.

1 De situatie in Kenia.

Het werd dit jaar steeds onrustiger in Kenia. In verschillende delen van het land is het voor ons onveilig.
We laten ons op de hoogte houden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
In aanloop naar de verkiezingen in augustus 2017 waren er al demonstraties en dergelijken, maar de hernieuwde verkiezingen op 26 oktober waren ook weer spannend. De politie schiet bij demonstraties en er vallen doden, ook kinderen. De mensen hebben er in berust dat er niets veranderd en het is  sinds november weer rustiger in het land.

Helaas had Fatma tot 1 september geen tijd om aan de kinderen te besteden, ze deed mee aan de Keniaanse verkiezingen.
Haar zus Sophia werd waarnemend contactpersoon.
Samen met de huismoeder zorgde ze er voor dat alles gewoon doorgaat, ook de contacten naar ons toe.
Er is overigens alweer een andere huismoeder. Zij en haar zoontje wonen in Baraka. Ze spreekt Engels en is een vrolijke en verzorgde vrouw. Haar naam is Sophy.

Er worden door de regering bijna onmogelijke eisen gesteld aan een kindertehuis, waar we slechts ten delen aan kunnen voldoen. De regering eist alleen maar en betaalt niets.

2 Het huis.

Het werkbezoek van maart/april was extra ingelast om vooral de kwestie rond het huis te regelen,
de verhuizing naar het andere huis voor te bereiden en het bewoonbaar te maken voor de kinderen.
Tijdens de eerste ontmoeting met de contactpersoon werd het duidelijk dat we niet in het huis konden  wat ons toegezegd was.
Een van de betrokkene heeft zich er tegen verzet en wil zelfs via de rechtbank zijn gelijk krijgen.
Als we er toch in zouden trekken kan het gevaarlijk voor de kinderen worden.
Kenianen reageren soms gewelddadig.
Omdat het huis waar we nu zijn erg groot is voor de zeven kinderen die er aldoor verblijven en de vier die er bijkomen tijdens de vakanties, moesten we op huizenjacht.
Meestal met tweeën of samen met Sophia en soms met een Keniaanse kennis.
Er zijn vele huizen bekeken, maar geen één voldeed.
Ze waren of te smerig, te duur, of allebei, geen licht, geen water of hadden niet genoeg kamers.
Uiteindelijk is besloten om in het oude huis te blijven en er het beste van te maken.
De huur die we hier betalen is de helft van wat ze vroegen voor de andere huizen.
We gaan de huur vanaf juli 2017 wel per maand betalen. Die is nu Ksh 10.000 per maand, ca € 90,00
Tevens hebben we gezorgd dat de elektriciteit weer functioneren kan. Het is er al om 18.00 uur donker en de kinderen kunnen dan hun huiswerk maken en zonder angst naar het toilet gaan.

3 De scholen.

Dit jaar was de eerste keer dat we de High School voor meisjes mochten bezoeken, Sophia ging met ons mee. Momo en Rukia waren blij verrast en lieten ons zien waar ze slapen en les krijgen.
Tijdens een bezoek aan St Janes werd er over het gedrag en de resultaten van de Baraka leerlingen gesproken.
We bezochten ook het internaat van Issa en spraken met hem en zijn klassenleraar.
Hij en Kadijah doen dit jaar eindexamen.
Het is afhankelijk van het resultaat naar welke school ze daarna kunnen.
Kadijah gaat naar het vervolgonderwijs en Issa doet het nog een keer over.
Suleiman heeft zijn eindexamen op het vervolgonderwijs goed afgerond en weet nog niet wat hij verder wil. Ofschoon hij niet meer in Baraka woont geven we hem wel de gelegenheid om verder te leren.
Ismail kon niet meekomen op het vervolgonderwijs en ging in september naar het beroepsonderwijs, waar hij meer op zijn plaats is. Hij leert voor elektricien.
Voor 2018 zijn nieuwe schooluniformen, schoenen, boeken en rugtassen gekocht, zodat ze met frisse moed aan het onderwijs kunnen beginnen.
Ook in 2018 blijven we werken om Baraka een veilige plaats te laten zijn voor de kinderen.
Hieronder valt, behalve dagelijks eten en drinken, ook lichamelijke, geestelijke- en medische zorg.